Blog

Een compressor of absorptie koelkast in de camper?
Hier een lijstje met de voor- en nadelen van een absorptie en compressor koelkast voor de camper, caravan, boot of chalet.
Voltage Ampère en Watt hoe zit dat ook al weer?
klein overzicht over het duidelijk maken van de spanning, amperage en vermogen in de camper, caravan, boot of chalet.
Laadregelaar zonnepaneel: welke is voor mij geschikt?

LAADREGELAAR ZONNEPANEEL: WELKE IS VOOR MIJ GESCHIKT??

Een zonnepaneel kan niet rechtstreeks op een accu worden aangesloten. Een accu moet namelijk worden opgeladen met de juiste laadspanning. Met het juiste type laadregelaar kan elk type accu op de juist manier worden opgeladen. Er zijn twee type laadregelaars: PMW en MPPT. Hier eerst even de basics:

  • MPPT laadregelaars: Staat voor Maximum Power Point Tracking en is een speciale techniek die de regelaar gebruikt om altijd de maximaal mogelijke energie uit een zonnepaneel te halen.
  • PWM = Pulse Width Modulation is een minder geavanceerde maar doeltreffende techniek om energie uit het paneel te halen.
  • PV spanning = De spanning de vanaf de zonnepanelen de laadregelaar in gaat.

VERSCHIL PWM MPPT LAADREGELAAR

MPPT laadregelaars leveren vrijwel altijd meer rendement dan PMW laadregelaars omdat ze geavanceerder zijn. Zo past en MPPT laadregelaar zijn aanvoerspanning aan om zoveel mogelijk vermogen van het zonnepaneel op te nemen. Terwijl een PMW laadregelaar er juist voor zorgt dat de spanning van het zonnepaneel naar beneden wordt bijgesteld naar een geschikte laadspanning voor de accu. Soms kun je met een MPPT laadregelaar tot wel 30% meer vermogen uit je zonnepanelen behalen!

Zeker voor grote zonnepanelen ( boven 100 Watt ) of bij in serie-geschakelde zonnepanelen is het raadzaam om voor een MPPT laadregelaar te kiezen. Heb je een eenvoudig systeem bestaande uit één zonnepaneel met een laag vermogen dan is een PMW laadregelaar wellicht meer geschikt voor je. Deze zijn ook een stuk goedkoper in aanschaf.

Alles wat je moet weten over camper caravan of boot zonnepanelen
Zonnepanelen op jou camper, caravan of boot? Steeds meer camperaars kiezen ervoor om zonnepanelen op hun camper, caravan of boot te installeren. En dat is ook niet zo gek want zonnepanelen leveren je alle vrijheid. Je wekt namelijk je eigen energie op en daarmee zijn zonnepanelen op de camper, caravan of boot de ideale oplossing voor mensen die graag vrij in de natuur kamperen. Je bent immers zelfvoorzienend! Maar hoeveel rendement leveren zonnepanelen nou eigenlijk op en hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn camper?